Tips sollicitatiebrief schrijven: gebruik deze tips en FAQ's!

Tips sollicitatiebrief schrijven: zo pak je het aan

Tips sollicitatiebrief schrijven: foto met vrouw die schrijft

Heb je een interessante baan gezien en wil je solliciteren? Dan moet je waarschijnlijk een sollicitatiebrief schrijven. Lastig? Nee hoor, met onze tips voor sollicitatiebrieven schrijven zorg je dat jouw brief goed in elkaar zit en blijft hangen. Zo maak je de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek zo groot mogelijk!

 

Sollicitatiebrief-tips die je verder helpen

  1. Wees creatief met je opening. ‘Toen ik uw vacaturetekst las, was ik gelijk enthousiast’ heeft de ontvanger waarschijnlijk al 100 keer gelezen. Probeer hier creatief te zijn. Zo pak je gelijk de aandacht van je lezer. Voor inspiratie vind je hieronder meer tips specifiek over hoe je een sollicitatiebrief begint.
  2. Maak je sollicitatiebrief anders dan je cv. Je cv stuur je meestal tegelijk toe, dus zorg dat er duidelijk verschil zit tussen de twee. In een cv vind je je werkervaring, opleidingen en andere prestaties; informatie over wat je hebt gedaan. In je sollicitatiebrief kies je de meest relevante informatie van je cv uit en vertel je over de waarom daarachter. Waarom heb je gewerkt bij een bepaald bedrijf? Waarom heb je voor een bepaalde opleiding gekozen?
  3. Pas je brief aan op de functie-inhoud. Dezelfde sollicitatiebrief steeds weer gebruiken is verleidelijk, maar doe het niet! Vertel welke competenties die in de vacature staan precies bij jou passen en waar dat uit blijkt. Schrijf over wat bij het lezen van deze vacaturetekst maakte dat je dacht: dit is iets voor mij. Benoem welke werkzaamheden jij goed kunt en waar dat uit blijkt. Door te personaliseren laat je zien dat jij precies voor deze baan geknipt bent.
  4. Show, don’t tell. In de vacature wordt bijvoorbeeld gevraagd om iemand die proactief en creatief is. Dan kun je wel zeggen dat jij dat bent, maar waaruit blijkt dat? Laat het zien! Geef voorbeelden waar jouw proactiviteit uit blijkt, vertel over projecten waarin jouw creativiteit goed van pas kwam. Zo maak je het concreet.
  5. Hou het positief. Heb je niet helemaal de juiste opleidingsachtergrond of bijvoorbeeld een gat in je cv? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Misschien was het de ontvangers zelfs helemaal niet opgevallen als jij het niet had benoemd, omdat er andere dingen zijn die ze wel interessant vinden aan jouw sollicitatie. Geef de lezer redenen om je wel uit te nodigen, in plaats van redenen om je af te wijzen. Hou het dus positief.
  6. Adresseer je sollicitatiebrief aan de juiste persoon. Meestal staat er in de vacaturetekst bij wie jouw sollicitatie terechtkomt. Richt je brief dan ook echt aan die persoon. Let er daarbij goed op dat je zijn of haar naam goed spelt. Weet je niet precies aan wie je je brief moet richten? Bel dan even en vraag het na. Zo heb je al een eerste contact gelegd en sta je op de radar. Het laat zien dat je moeite doet en als jouw naam vervolgens door de ontvanger wordt herkend, heb je weer een streepje voor.
  7. Sluit sterk af. Uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon worden uitgenodigd voor een gesprek, daarom schrijf je je sollicitatiebrief. Geef dat aan. Vat je brief samen door bijvoorbeeld aan te geven dat je solliciteert omdat je vindt dat de functie echt iets voor jou is, dat je enthousiast bent en dat je in een persoonlijk gesprek graag meer vertelt of dat je graag langskomt voor een kop koffie om verder te praten.
  8. Controleer op taal- en spelfouten. Fouten in je sollicitatiebrief staan slordig, op welk type functie je dan ook solliciteert. Leg je brief even weg en doe later een extra check of laat iemand anders je brief controleren.
  9. Zorg voor een nette opmaak. Het oog wil ook wat. Zorg ervoor dat je brief er netjes uitziet. Denk bijvoorbeeld aan:
    • Niet te lange alinea’s. Voeg witregels toe tussen stukken tekst en gebruik opsommingspunten waar nodig.
    • Gebruik een passende aanhef en afsluiting (‘Geachte’ bij een formelere organisatie, ‘Beste’ bij een wat minder formele organisatie, ‘(Met) vriendelijke groet(en)’aan het eind) met witregels erboven en eronder.
    • Niet te groot lettertype; ergens tussen 10 en 12 is prima. Kies een goed leesbaar lettertype zoals Calibri of Arial.
    • Meestal maak je je brief in Word of Google docs. Download ‘m vervolgens als pdf en check nog even of alles netjes staat en er niets is versprongen.

 

Hoe sollicitatiebrief beginnen?

Een van de meest gestelde vragen als het gaat om hoe je een sollicitatiebrief schrijft, gaat over hoe je de sollicitatiebrief beginnen moet? Een belangrijke vraag, tip 1 in bovenstaande lijst met sollicitatietips was niet voor niets ‘Wees creatief met je opening’.

Hoe je sollicitatiebrief beginnen? Het gaat erom dat je de aandacht van je lezer trekt, hem of haar nieuwsgierig maken. Vermijd clichés, zoals ‘Met veel plezier las ik uw vacaturetekst’ of ‘Ik solliciteer omdat ik interesse heb ik de vacature van…’.

Wat wel werkt om je sollicitatiebrief mee te beginnen?

  • Wat dacht je toen je de vacaturetekst las? Waarschijnlijk ‘Dit is iets voor mij’. De vraag is dan: waarom dacht je dat? Vertel dat!
  • Begin met een leuke anekdote. Bijvoorbeeld van het moment waarop je je realiseerde dat dit beroep echt iets voor jou is. Of het moment waarop je iets deed dat maakte dat iemand in jouw omgeving zei ‘Jij zou echt … moeten worden’.
  • Begin met een vraag. Je hersenen houden niet van open eindjes, dus als je een vraag leest, willen je hersenen graag doorlezen om het antwoord op die vraag te krijgen.
  • Start met je enthousiasme. Was je zo enthousiast over deze functie dat je de link meteen hebt doorgestuurd naar al je vrienden met het bericht ‘Dit is iets voor mij!!’ erbij? Vertel dat! Is het altijd al je droom geweest om bij dit bedrijf te werken? Benoem dat!

 

FAQ’s: de belangrijkste vragen over sollicitatiebrieven op een rij

1. Wat kun je beter niet in een sollicitatiebrief zetten?

In een sollicitatiebrief is het beter om geen negatieve opmerkingen over vorige werkgevers te maken. Vermijd ook het vermelden van irrelevante informatie en te veel herhaling van je cv.

2. Waar moet je opletten bij een sollicitatiebrief?

Let op een duidelijke structuur en zorg dat de brief goed leesbaar is. Toon je motivatie, vaardigheden en relevantie voor de functie. Wees beknopt en vermijd spelfouten. Zorg dat je brief overtuigend is en aansluit bij de vacature.

3. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief die eruit springt?

Om een sollicitatiebrief te schrijven die eruit springt, zorg je dat je origineel en persoonlijk bent. Vermijd clichés en standaardzinnen. Onderbouw je vaardigheden en prestaties met concrete voorbeelden. Toon passie en enthousiasme voor de functie en laat zien dat je goed onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf.

4. Hoe schrijf je een enthousiaste sollicitatiebrief?

Schrijf een enthousiaste sollicitatiebrief door je passie voor de functie en het bedrijf te tonen. Laat je enthousiasme doorschijnen in je woordkeuze en schrijfstijl. Beschrijf hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij de functie en benadruk je motivatie om een waardevolle bijdrage te leveren.

 

Tips voor je sollicitatiebrief: zelf aan de slag

In dit artikel heb je een berg tips voor je sollicitatiebrief gekregen. Pas ze toe als je zelf een sollicitatiebrief gaat maken. Nog geen mooie nieuwe uitdaging gevonden, maar overweeg je wel een overstap? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturebank. Daar vind je mooie uitdagingen op het gebied van IT, finance, sales en HR.

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?