Een nieuw begin: succesvol van baan veranderen doe je zo

Een nieuw begin: hoe pak je succesvol van baan veranderen aan?

Blog van baan veranderen

Ga je vaak met tegenzin naar werk, heb je geen ruimte om te groeien of is je werk-privébalans niet zoals je die zou willen? Dan is van baan veranderen wellicht een goed idee, maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat het succesvol verloopt en je niet weer tegen dezelfde problemen aanloopt?  Hieronder vind je 6 stappen voor een succesvolle overgang naar een nieuwe baan.  

 

1. Onderzoek je drijfveren, motivatie en gedragsstijl 

Door te onderzoeken wat je motiveert en drijft, kom je erachter wat voor functie en omgeving bij jou past. Dat kun je het beste doen door een DISC-assessment te maken. Met zo’n analyse krijg je inzicht in jouw persoonlijke gedragsstijl, drijfveren en intrinsieke motivatie. Dat geeft je veel waardevolle inzichten voor je verdere carrière.

 

2. Stel duidelijke doelen als je van werk verandert  

Bepaal wat je wil bereiken wanneer je van baan gaat veranderen. Wil je meer salaris, betere andere arbeidsvoorwaarden, een betere werk-privébalans of een wil je een carrièreswitch maken? Om goede beslissingen te nemen wanneer je van baan verandert, is het belangrijk om duidelijke doelen voor jezelf te stellen. Alleen zo kun je namelijk op zoek gaan naar een nieuwe baan die ook echt voldoet aan wat je nodig hebt of wil.

 

3. Voorbereiding 

Een goede voorbereiding is noodzakelijk wanneer je gaat veranderen van baan. Zoek naar banen die overeenkomen met je vaardigheden en doelen. Maak hierbij gebruik van vacaturesites, je netwerk en diverse bedrijfswebsites.  Ook is het belangrijk om je cv en LinkedIn-profiel te updaten wanneer je verandert van werk.

Daarnaast is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek, als je eenmaal een nieuwe baan hebt gevonden die bij jou past. Bepaal ook wat jij belangrijk vindt en neem niet te snel genoegen met minder als het gaat over bijvoorbeeld je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. 

 

4. Opzeggen van je huidige baan 

Uiteraard is het verstandig om je baan pas op te zeggen als je een nieuwe uitdaging hebt gevonden. Zo weet je zeker dat je, als het solliciteren toch iets langer duurt dan gepland, niet ineens een tijd lang zonder inkomen zit!

Heb je eenmaal een mooie nieuwe uitdaging gevonden, dan is het belangrijk dat je jouw werkperiode goed afsluit. Dat begint met het opzeggen van je baan. Doe dit op een professionele manier door het volgen van het beleid van je bedrijf met betrekking tot de opzegtermijnen. Een negatief afscheid van je vorige werkgever is voor beide partijen vervelend. Jij gaat met een onprettig gevoel weg en eventuele samenwerkingen met of een goede aanbeveling van je oud-werkgever kun je wel vergeten. Het is daarom belangrijk om een positieve, professionele indruk achter te laten als je gaat veranderen van werk. 

Schrijf altijd een ontslagbrief, ook al weet iedereen dat je van werk gaat veranderen. Het is belangrijk dat je dit officieel op papier hebt staan, zodat je tijdens onenigheid jezelf in bescherming kan nemen als je van job gaat veranderen.

 

5. Blijven leren, ontwikkelen en groeien wanneer je van baan verandert

Het is belangrijk om altijd jezelf te blijven ontwikkelen. Zo kun je blijven groeien, jezelf blijven uitdagen, beter worden in je werk, je werk leuker gaan vinden en leuk blijven vinden… Ook als je verandert van werk op latere leeftijd blijft dit belangrijk. Dit is van cruciaal belang voor je persoonlijke groei en om zo meer werkgeluk en rust te krijgen, ook als je pas gaat veranderen van job na je 50e

 

6. Verhuizen voor werk 

Als je hebt besloten om te gaan verhuizen voor werk, is het belangrijk om je hierop goed voor te bereiden. Sommige werkgevers hebben ervaring met werknemers die verhuizen en kunnen hierbij helpen door naar de mogelijkheden te kijken rondom verhuizen voor je werk. Vaak krijg je bij het verhuizen voor werk een vergoeding (en maximaal 1 verhuisdag per jaar). Een gedeelte van de kosten mag belastingvrij worden vergoed (dat hangt af van het jaarloon).

 

Advies nodig over van baan veranderen?

Dingen als weten welke uitdaging bij je past, wat jouw drijfveren zijn en hoe je jezelf goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek als je gaat veranderen van baan kunnen erg lastig zijn. Werving op Maat helpt je hierbij! Wij begeleiden je gedurende het hele sollicitatieproces. Niet alleen tot aan de voordeur van je nieuwe werkgever; we gaan gewoon met je mee naar binnen. We geven je bijvoorbeeld advies over de sollicitatie- en arbeidsvoorwaardengesprekken en welke gesprekspartners daarbij zullen aansluiten. En heb je tijdens je onboarding nog hulp nodig of zelfs daarna? Zit je misschien toch niet goed op je plek of wil je sparren over doorgroeimogelijkheden of andere zaken? Gewoon bellen! Korter kunnen we de lijntjes niet maken. 

Jou goed leren kennen en doorvragen helpt al, maar we kunnen bijvoorbeeld ook een assessment doen. Met zo’n analyse krijg je inzicht in jouw persoonlijke gedragsstijl en intrinsieke motivatie. Dat geeft je veel waardevolle inzichten in wat voor functie en omgeving bij jou zouden passen. Met het enorme netwerk van Werving op Maat lukt het vast en zeker om van baan te veranderen en een baan te vinden die perfect bij jou past! Neem contact met ons op, dan zoeken we samen uit waar we jou het best bij kunnen helpen.

Tom van Boheemen
Marketing Assistent

06 november 2023

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?