We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Starten nieuwe baan? Deze tips helpen je tijdens je eerste dagen
Starten nieuwe baan: die eerste periode is altijd spannend. Een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, misschien wel een vrij onbekende functie… Je wil een goede indruk maken en natuurlijk ook zelf zo veel mogelijk uit je eerste dagen en weken halen. Waar moet je dan op letten? Alles over starten met je nieuwe baan lees je in dit artikel.
Starten nieuwe baan tips
De belangrijkste starten met een nieuwe baan tips die we je kunnen geven zijn:
- Bereid je goed voor. Niets is vervelender dan je nieuwe baan starten vol stress. Zorg dus dat je de avond van tevoren al je kleren en eventuele andere belangrijke spullen klaarlegt en dat je op tijd vertrekt. Als je nog bepaalde dingen wil weten (bijvoorbeeld hoe laat je nu precies wordt verwacht en of je zelf lunch mee moet nemen), kun je dat gerust een paar dagen voor je eerste werkdag vragen. Zo sta je op de dag zelf niet voor verrassingen.
- Luister en stel vragen. Het is helemaal niet erg dat je nog niet alles weet. Luister goed naar de uitleg die je krijgt en stel alle vragen die je hebt. Liever veel vragen dan dat je na een paar weken eigenlijk nog niet echt goed aan de slag kunt.
- Investeer in contacten. Stel jezelf in de eerste dagen aan iedereen voor. Ga zeker in je eerste weken lunchen met je collega’s, neem deel aan eventuele borrels en andere activiteiten en stel ook in de wandelgangen of bij het koffieautomaat vragen om je collega’s te leren kennen. Dat maakt het op de langere termijn veel makkelijker om je op je plek te gaan voelen. Extra tip: plan met de mensen met wie je het meest gaat samenwerken aparte kennismakingsgesprekjes in. Als je in het begin investeert in die belangrijke relaties heb je daar ook later profijt van!
- Zet je telefoon op stil. Laat WhatsApp en je social media zeker op je eerste dag voor wat ze zijn. Ga niet tijdens je werk op je telefoon zitten, stuur hooguit je partner of beste vriend(in) een korte update tijdens je pauze.
- Vraag om hulp. Weet je iets niet? Kun je iets niet vinden? Gaat een bepaalde uitleg te snel? Geef dat gewoon aan! Zoals we bij tip 2 ook al zeiden: je kunt in het begin niet alles weten. Vraag daarom om hulp. En weet je niet bij wie je moet zijn met bepaalde vragen, ook dat is een logische vraag!
- Kom op tijd en ga op het juiste moment weer weg. Op tijd komen is redelijk vanzelfsprekend, maar wat is het juiste moment om weer weg te gaan? Overwerken is op je eerste dag, en eigenlijk tijdens je hele eerste week, niet nodig. Dat wekt eerder de verkeerde indruk, dat je te hard je best doet. Als je werktijden van 9 tot half 6 zijn, is het slim om bijvoorbeeld rond 5 uur te vragen jou nog iets kunt doen, of rond gewoon je werkzaamheden af om half 6. Meestal gaat dit heel natuurlijk.
- Maak aantekeningen. Je krijgt tijdens het starten van een nieuwe baan zo veel indrukken te verwerken en zoveel informatie, je kunt niet alles onthouden. Maak daarom aantekeningen. Neem een notitieboekje mee naar al je afspraken. Je kunt alles ook op je telefoon of laptop opschrijven. Geef dat dan wel even aan bij je gesprekspartner, zeker als je op je telefoon schrijft. Anders lijkt het misschien net of je geen interesse toont.
- Wees jezelf! Een goede eerste indruk is belangrijk. Wees dus beleefd, doe je best en het allerbelangrijkst: wees jezelf. Doe je niet anders voor dan je bent. Je nieuwe collega’s zullen dat snel genoeg merken. Bovendien: als jij niet jezelf kunt zijn op je werk, is het verstandig om jezelf af te vragen of je wel op de juiste plek zit.
- Zorg voor een ontspannen avond na je eerste werkdag. Zo’n eerste dag zit vol nieuwe indrukken. Plof lekker op de bank, ga sporten om je hoofd leeg te maken of doe iets anders ontspannends. Vaak is zelfs je hele eerste week intensief. Het is dus prettig als je in die week niet ook al je avonden volplant, maar doe vooral waar je je zelf goed bij voelt.
- Lees ook eens onze blog die specifiek gaat over je allereerste werkdag.
Nieuwe baan is vreselijk: wat nu?
Valt je nieuwe baan tegen? Het kan natuurlijk dat je op je eerste werkdag meteen een slecht gevoel hebt of dat je eerste week niet leuk is. Geef het toch altijd nog wat langer de tijd. Misschien moet je gewoon je draai nog wat vinden. Maar blijf je denken: mijn nieuwe baan is vreselijk? Dan heb je verschillende mogelijkheden.
In principe heb je altijd een proeftijd. In die periode kun je zonder al te veel gevolgen nog opzeggen. Maar ook daarna kan het voorkomen dat je niet op je plek zit. Vraag je allereerst goed af waarom je je nieuwe baan vreselijk vindt. En als je die reden helder hebt, is de tweede vraag: kun je hier iets aan doen? Is er een oplossing? Spreek er met je manager, een collega of vertrouwenspersoon over. Wie weet is de oplossing dichterbij dan je dacht.
Is er geen oplossing te vinden, dan kun je altijd kiezen voor ontslag. In deze arbeidsmarkt is het in veel sectoren en voor veel functies relatief eenvoudig om een nieuwe baan te vinden. Het is dan wel heel belangrijk dat je meeneemt wat je van je vorige baan hebt geleerd. Zorg dat je die situatie vermijdt en maak de kans zo groot mogelijk dat je de volgende keer wel op je plek gaat zitten!
Starten nieuwe baan: laat ons je helpen
Zo, een hele lijst met starten met een nieuwe tips. Doe er je voordeel mee! En vergeet ook vooral niet te genieten. Je hebt een gave nieuwe uitdaging gevonden!
Heb je nog geen nieuwe uitdaging op het oog maar wil je wel graag een overstap maken? Of ben je bijvoorbeeld net ergens begonnen maar blijf je denken ‘deze nieuwe baan is vreselijk?’. Laat ons je dan helpen! Onze ervaren recruitment consultants zoeken graag met je mee. En als ze eenmaal iets voor je hebben gevonden, begeleiden ze je door het hele vervolgtraject heen, dus ook bij het starten met je nieuwe baan! Dat is wel zo handig. Neem eens een kijkje in onze vacaturebank of vul het formulier hieronder in.
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.