We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Secundaire arbeidsvoorwaarden: de belangrijkste vragen beantwoord
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Naast je salaris mag je bepaalde dingen van je werkgever verwachten. Maar welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er? Wat is gangbaar? En is het aanbod dat jij misschien hebt ontvangen voor een nieuwe baan wel een goed aanbod? Allerlei vragen, waarop je in dit artikel antwoord krijgt!
Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er?
Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken als:
- Pensioenregeling
- Ziektekostenverzekering
- Reiskostenvergoeding
- Winstdeling/bonus
- Verlofregelingen
- Opleidingsmogelijkheden
- Een auto van de zaak
- Zorgverlof
Wat zijn belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden?
Dat is per persoon verschillend. Misschien vind jij door blijven leren heel belangrijk en wil je dus graag een opleidingsbudget. Misschien heb je kinderen die je een paar keer per week naar school moet brengen waardoor je wat later begint met werken. Dan zijn flexibele werktijden belangrijk. Zo geldt voor iedereen weer iets anders.
Is vakantiegeld een secundaire arbeidsvoorwaarde?
Ja, vakantiegeld wordt beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is een extra betaling boven op het normale salaris en is bedoeld om werknemers tegemoet te komen in de kosten tijdens hun vakantieperiode. Vakantiegeld is overigens meestal wel een verplichte secundaire arbeidsvoorwaarde. Alleen in specifieke gevallen hoeft je werkgever dat niet te betalen. Meer over vakantiegeld lees je ook op de website van de Rijksoverheid.
Wat is het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken die je altijd afspreekt, zoals het salaris en het aantal uur dat je werkt. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn aanvullend. Niet elke werkgever biedt bijvoorbeeld een bonusregeling aan of een auto van de zaak. Daarover moet je dus vaak zelf afspraken over maken.
Hoe regel je je secundaire arbeidsvoorwaarden?
Hiervoor voer je een arbeidsvoorwaardengesprek met je toekomstige werkgever of met je huidige werkgever als je nu niet tevreden bent. Lees meer over het arbeidsvoorwaardengesprek.
Welke soorten arbeidsvoorwaarden zijn er?
We hebben primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden al besproken, maar wist je dat er nog meer zijn? Voor het complete plaatje zijn dit alle opties qua soorten arbeidsvoorwaarden:
- Primaire arbeidsvoorwaarden.
- Secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Tertiaire arbeidsvoorwaarden.
- Quartaire arbeidsvoorwaarden.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden gaan over het bevorderen van het welzijn van een werknemer. Denk dan aan fruit op kantoor of een kantine, een kerstpakket of borrels. Quartaire arbeidsvoorwaarden gaan om dingen als carrièremogelijkheden binnen het bedrijf en de bedrijfscultuur/werksfeer.
Je kunt het ook zo zien: je primaire arbeidsvoorwaarden zijn het best in geld uit te drukken, quartaire het minst.
Hulp nodig?
Je weet nu welke secundaire arbeidsvoorwaarden er zijn en je hebt antwoord gekregen op een aantal belangrijke vragen rondom dit onderwerp. Vind je het toch nog wat ingewikkeld of weet je niet goed of het aanbod dat je hebt gekregen goed is? Laat ons meekijken! Wij helpen je graag. En vind je via ons een nieuwe uitdaging, dan begeleiden we je tijdens het hele proces. Dat betekent dat we je adviseren over het salaris dat je vraagt en alle andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Wel zo handig. Dan weet je zeker dat je uiteindelijk tekent voor iets waar je tevreden mee mag zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.