Nieuwe wetgeving voor ZZP’ers: Wat verandert er vanaf 2025?

Nieuwe wetgeving voor ZZP’ers: Wat verandert er vanaf 2025?

Nieuwe wetgeving ZZP blog

Heb jij al gehoord van de nieuwe zzp-wetgeving die vanaf 1 januari 2025 van kracht wordt? Grote kans van wel, want deze veranderingen kunnen een flinke impact hebben op jouw werk als zelfstandige of op de manier waarop jij zzp’ers inhuurt. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken, praat ik je in deze blog bij over de belangrijkste veranderingen, waaronder de Wet DBA en de Wet Vbar. Want zeg nou zelf, niemand wil voor vervelende verrassingen komen te staan, toch?

Wet DBA 2025: handhaving op schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is niet nieuw, maar de handhaving was tot nu toe uitgesteld. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zelfstandige eigenlijk hetzelfde werk doet als een werknemer in loondienst, maar zonder de voordelen van een vast contract. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden, iets waar het kabinet een einde aan wil maken met de Wet DBA 2025.

Veel zelfstandigen werken nu op basis van een modelovereenkomst. Deze contracten gaven tot nu toe houvast, maar vanaf 2025 wordt er vooral gekeken naar hoe het werk in de praktijk wordt uitgevoerd. Doe je als zelfstandige werk dat onderdeel is van de kernactiviteiten van een bedrijf? Dan mag je dit straks alleen nog als werknemer doen, niet als zzp’er.

Wat betekent dit concreet? Stel, je bent zzp’er in finance, IT of HR. Met de nieuwe zzp wetgeving moet je vanaf 2025 goed nagaan of jouw werkzaamheden onder de nieuwe regels nog wel als zzp’er uitgevoerd kunnen worden. Het sleutelwoord hierbij is ‘organisatorische inbedding’: doe je werk dat essentieel is voor de bedrijfsvoering, dan is er waarschijnlijk sprake van een gezagsverhouding, en dat moet voortaan in loondienst gebeuren.

Goed om te weten: er komt een overgangsperiode van één jaar, waarin bedrijven die aantonen dat ze stappen ondernemen tegen schijnzelfstandigheid, nog even geen boetes krijgen. Je hebt dus nog even de tijd om de Wet DBA 2025 volledig te integreren.

Modelovereenkomsten verdwijnen

Een opvallende verandering is dat modelovereenkomsten, die lange tijd werden gebruikt om zelfstandigheid te waarborgen, vanaf 2025 niet meer door de Belastingdienst worden goedgekeurd. De reden? In de praktijk blijkt dat modelovereenkomsten geen garantie bieden voor zelfstandigheid. De Belastingdienst zal tijdens controles niet alleen kijken naar de contracten, maar vooral naar hoe de samenwerking in de praktijk verloopt. Dit vraagt om meer verantwoordelijkheid van zowel opdrachtgevers als ZZP’ers om ervoor te zorgen dat de arbeidsrelatie klopt met de nieuwe regels.

Om te bepalen welke contractvorm past bij een opdracht, is het vooral belangrijk om te kijken naar de werkwijze in de praktijk. Gelukkig heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een handige keuzehulp ontwikkeld. Hiermee kun je snel inschatten welk contract het beste aansluit op de opdracht!

Wet Vbar: duidelijkheid over zelfstandigheid

Naast de Wet DBA wordt in 2025 vermoedelijk ook de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet Vbar) ingevoerd. Deze wet helpt om duidelijkere scheidslijnen te trekken tussen zzp’ers en werknemers.

Een van de belangrijkste punten uit de Wet Vbar is de introductie van tariefgrenzen. Werk je als zzp’er tegen een tarief van ongeveer €33,- per uur of lager? Dan loop je een groter risico om in loondienst te moeten werken. Met hogere tarieven is er meer ruimte voor zelfstandigheid, maar ook dan moet je kunnen aantonen dat je écht zelfstandig bent. Wil je alle ins en outs weten van deze nieuwe wet? Neem dan hier een kijkje.

Hoewel deze wet nog niet officieel is ingediend bij de Tweede Kamer, kan het vanaf 2025 grote gevolgen hebben voor zelfstandigen, met name die met een lager uurtarief. De wet wordt gezien als een aanvulling op de Wet DBA en moet schijnzelfstandigheid nog verder terugdringen.

Hoe bereid je je voor op de nieuwe ZZP-wetgeving?

Met de komst van de nieuwe zzp-wet en de Wet Vbar, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je als bedrijf op moet letten om compliant te blijven:

  • Zorg dat zzp’ers die je inhuurt écht zelfstandig werken zonder werkgeversgezag.
  • Zet geen zzp’ers in voor werk dat direct onderdeel is van jouw kernactiviteiten.
  • Maak geen gebruik meer van modelovereenkomsten, aangezien deze vanaf 2025 niet meer vooraf zekerheid geven.
  • Bij lagere uurtarieven onder de €33, moet je rekening houden met de regels rondom loondienstverplichtingen volgens de Wet Vbar.

Zelfstandigen moeten natuurlijk ook op deze nieuwe regels letten. Zo voorkom je verrassingen en werk je samen op een manier die binnen de wet past!

Klaar voor de toekomst?

De nieuwe wetgeving voor zzp’ers vraagt om actie. Of je nu zzp’er bent of werkt met zelfstandigen, het is belangrijk om nu al na te denken over hoe je jouw bedrijf kunt voorbereiden op de Wet DBA 2025 en de Wet Vbar. Heb je vragen over hoe je compliant kunt blijven of wil je hulp bij het doorlichten van je contracten en werkprocessen? Neem dan gerust contact op met ons. Stefan Derksen helpt je namelijk graag verder! Je bereikt hem via stefan@wervingopmaat.nl of bel hem op 06-42262929

Lars Huurdeman
Allround Marketeer

28 oktober 2024

Meer informatie over dit artikel?

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een bericht

    Sluiten

    Stuur ons je CV!

    Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Jouw gegevens

      Voeg een cv toe
      Sluiten

      Upload hier jouw vacature

      Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

      Direct contact?