We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Dit zijn de meestgestelde vragen bij sollicitaties!
Wat zijn de meestgestelde vragen bij sollicitaties? Of je nu aan het begin van je carrière staat of een doorgewinterde professional bent, solliciteren is toch altijd een beetje spannend. Een goede voorbereiding kan veel spanning weghalen, en het vergroot uiteraard je succeskansen. Daarom vind je in dit artikel de meestgestelde vragen bij sollicitaties, en natuurlijk tips voor goede antwoorden op die vragen.
Top 10 meestgestelde vragen sollicitaties
1. Wat sprak jou aan in deze functie?
Ook wel gesteld als: waarom ben je geïnteresseerd in deze functie? Deze vraag verdient zeker de eerste plek in onze lijst van meestgestelde sollicitatievragen, want hij komt heel vaak voor. Er was uiteraard iets in de tekst waardoor jij dacht ‘Hier ga ik op reageren’. Of het nu de werkzaamheden waren, de beschrijving van de bedrijfscultuur of iets anders. Ga voor jezelf vooraf aan het gesprek nog even na wat het ook alweer was. Met een goed antwoord op deze vraag kom je gemotiveerd over.
2. Wat zijn je sterke punten en zwakke punten?
Maak voor jezelf een rijtje met sterke punten en zwakke punten. Bedenk voorbeelden waaruit blijkt dat je sterke punten ook echt sterk zijn. Werk bij je zwakke punten oplossingen uit of bedenk hoe je er toch een positieve draai aan kunt geven. Lees ook onze artikelen over goede eigenschappen en zwakke punten voor nog veel meer handige tips.
Heldere antwoorden op deze vraag zorgen dat je zelfbewust, zelfverzekerd en eerlijk overkomt.
3. Kun je een voorbeeld geven van een uitdaging die je hebt overwonnen?
Beschrijf als je deze vraag krijgt een uitdaging waar je mee te maken hebt gehad en vertel over hoe je die tot een succesvol resultaat hebt gebracht. Dit toont je probleemoplossend vermogen.
4. Hoe ga je om met stressvolle situaties?
Veel banen hebben in meer of mindere mate wel eens te maken met stress. Geef ook hier een voorbeeld van een situatie waarin dit voorkwam en vertel hoe je daarmee om bent gegaan.
5. Waar zie je jezelf over X jaar?
Of: wat zijn jouw doelen voor over X jaar/waar wil je naartoe groeien/wat zijn je ambities? Het liefst geef je hier natuurlijk een antwoord waaruit blijkt dat je jezelf over X jaren nog steeds bij dit bedrijf ziet werken. Je werkgever neemt je hoogstwaarschijnlijk aan met de bedoeling dat je niet binnen een jaar weer buiten staat. Lees ook eens ons artikel over professionele ontwikkeling!
6. Hoe zou je jezelf in drie woorden beschrijven?
Of: hoe zouden jouw beste vrienden je in drie woorden beschrijven? Jezelf beschrijven of vrienden die jou beschrijven zijn natuurlijk twee verschillende dingen, maar beide vragen worden vaak gesteld. Kies drie woorden die je persoonlijkheid en professionele kwaliteiten op een positieve manier weergeven.
7. Wat weet je over ons bedrijf?
Dit is natuurlijk eigenlijk een gekke vraag, aangezien de interviewer dat beter weet dan jij, maar toch wordt hij vaak gesteld. Het is echt geen test of je je wel goed genoeg hebt voorbereid. Het is eerder een check of je het goed hebt begrepen en een mooi bruggetje voor de interviewer om nog meer te vertellen en in te haken op de dingen die jou juist zijn opgevallen over het bedrijf.
8. Hoe ga je om met feedback?
Dit is er ook weer eentje die vraagt om voorbeelden. Bedenk een situatie waarin jij feedback hebt gekregen van iemand en vertel hoe je daar toen mee om bent gegaan. Uiteraard kies je dan een situatie waarin je constructieve feedback kreeg en niet een geval van vernietigende kritiek, zodat je een positief beeld van jezelf behoudt.
9. Wat maakt jou de ideale kandidaat voor deze functie?
De ideale kandidaat is zeker niet per se hetzelfde als voldoen aan alle eisen die in de vacaturetekst stonden. De kans is groot dat je niet precies in het profiel past. Maar bedenk voor jezelf wat er dan alsnog voor zorgt dat jij goed bij de functie past: een bepaalde vaardigheid, ambitie, bepaalde competenties… Je hoeft als antwoord op deze vraag misschien maar één ding goed uit te lichten.
10. Heb je nog vragen voor ons?
Deze vraag wordt eigenlijk altijd gesteld aan het eind. Probeer van tevoren minimaal één of twee vragen te bedenken. Zo kom je goed voorbereid en geïnteresseerd over. Handige onderwerpen om vragen over te stellen zijn bijvoorbeeld:
- De bedrijfscultuur (waar kom je terecht, hoe ziet het team eruit, hoe is de sfeer, etc.)
- De plannen voor het bedrijf voor de komende 5 jaar.
- Belangrijke ontwikkelingen die de interviewer voor zijn of haar vakgebied ziet (denk eens aan bijvoorbeeld AI).
- Als je een gesprek met je toekomstig manager hebt vraag je hem of haar naar zijn of haar managementstijl.
Meestgestelde vragen sollicitatie: aan de slag!
In dit artikel heb je de tien meestgestelde sollicitatievragen wat ons betreft gezien. Mis je er nog één die jij altijd krijgt? Laat het ons weten! Heb je hulp nodig met het vinden en binnenhalen van je droombaan? Dan helpen wij je graag. Neem contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina of neem eens een kijkje in onze vacaturebank.
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.