We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Groene arbeidsvoorwaarden: de arbeidsvoorwaarden van de toekomst
Groene arbeidsvoorwaarden: je hebt er de laatste tijd waarschijnlijk vast al iets over gehoord. Steeds meer bedrijven, en zeker ook steeds meer grote bedrijven, kiezen ervoor om ze aan te bieden aan hun medewerkers. Niet gek, in een wereld waarin we elke dag wel worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en waarin duurzamer en milieubewuster leven en werken steeds belangrijker wordt. Groene arbeidsvoorwaarden kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen. Maar wat zijn het precies? En hoe zit het met duurzame arbeidsvoorwaarden, is dat hetzelfde? Alles wat je hier over moet weten, lees je in dit artikel.
Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?
Groene arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden met een positieve impact op het milieu. Je hebt natuurlijk als werknemer altijd al een pakket aan ‘gewone’ arbeidsvoorwaarden. Daaronder vallen in ieder geval je salaris, arbeidsduur en je werktijden. Daarnaast heb je secundaire arbeidsvoorwaarden, die per bedrijf weer verschillen. Meestal vallen daaronder zaken zoals vakantiedagen, een auto van de zaak, een pensioenregeling, bonussen en opleidingsbudget.
Groene arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk varianten op die ‘gewone’ arbeidsvoorwaarden.
Welke soorten groene arbeidsvoorwaarden zijn er?
Er zijn allerlei soorten groene arbeidsvoorwaarden. Denk aan:
- Duurzaam vervoer: regelingen waarmee werknemers worden gestimuleerd om op een milieuvriendelijke manier naar kantoor te komen. Denk aan een fiets van het werk of extra kilometervergoeding als je op de fiets komt of met het ov in plaats van met de auto. Ook het stimuleren van thuiswerken hoort hierbij, want niet reizen is eigenlijk altijd duurzamer dan wel reizen.
- Duurzame vakanties: werknemers die met de trein op vakantie gaan krijgen bij sommige werkgevers bijvoorbeeld extra vakantiedagen of meer vakantiegeld.
- Milieuvriendelijke werkplekken: werknemers krijgen van hun werkgevers de benodigdheden om duurzamer te kunnen werken. Denk aan afvalscheiding op kantoor of de inkoop van duurzame producten zoals koffie, thee, printpapier of vegetarische lunches.
- Andere voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je vrij krijgt als je deelneemt aan klimaatdemonstraties of budget om je huis te verduurzamen of.
Waarom zijn groene arbeidsvoorwaarden belangrijk?
Als je het nieuws een klein beetje volgt, weet je wel dat klimaatverandering een zeer actueel en urgent probleem is. Alleen samen, en dus zeker ook met het bedrijfsleven, kunnen we klimaatverandering beperken. Daar kunnen groene arbeidsvoorwaarden ook een belangrijke rol bij spelen.
Maar dat is niet de enige reden dat groene arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn. De arbeidsmarkt is krap. Heel veel mensen hebben de afgelopen tijd een switch gemaakt of staan open voor een nieuwe uitdaging. De belangrijkste reden voor een overstap blijft toch nog altijd salaris. Maar uit onderzoek van LinkedIn blijkt ook dat zo’n 59% van die generaties bereid is om te veranderen van baan als blijkt dat hun huidige werkgever hun waarden niet deelt. En dat ze juist bereid zijn om te blijven bij een bedrijf dat die wél deelt.
Ben jij als bedrijf bezig met thema’s als duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, dan kun je in deze arbeidsmarkt mogelijk gemakkelijker nieuw personeel aantrekken en behouden, personeel dat dit soort thema’s ook belangrijk vindt. Verwerk jouw duurzame acties en ambities ook in je employer brand en trek op die manier mensen aan die jouw waarden delen!
Hoe zit het met duurzame arbeidsvoorwaarden?
Groene arbeidsvoorwaarden en duurzame arbeidsvoorwaarden zijn niet helemaal hetzelfde. Groene arbeidsvoorwaarden gaan alleen om arbeidsvoorwaarden die een positieve impact hebben op het milieu en klimaat. Duurzame arbeidsvoorwaarden zijn breder. Je kunt bij duurzaamheid namelijk niet alleen denken aan het milieu, maar ook aan duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Daarom vallen onder duurzame arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld ook zaken als een goede werk-privebalans, flexibele werktijden, sturen op beweging zodat je medewerkers gezond zijn en opleidingsmogelijkheden zodat iemand zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk werkt.
Advies nodig over groene arbeidsvoorwaarden?
Wil je voor jouw organisatie groene/duurzame arbeidsvoorwaarden toevoegen aan je arbeidsvoorwaardenpakket? Wij denken graag met je mee. Neem daarvoor contact met ons op!
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.