We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Evaluatiegesprek voorbereiden? Zo zorg je dat het gesprek goed verloopt
Heb jij binnenkort een evaluatiegesprek op de planning staan? Als je dat nog niet eerder hebt gehad, kan dat best spannend lijken. Wat kun je verwachten? Hangt er veel van af? Hoe kun je een evaluatiegesprek voorbereiden? Om jou op weg te helpen vind je in dit artikel alles wat je nodig hebt.
Wat is een evaluatiegesprek?
Een evaluatiegesprek is een periodiek gesprek dat jij samen met jouw werkgever/leidinggevende hebt. Tijdens zo’n gesprek bespreken jullie samen je prestaties, doelen en ontwikkelingskansen.
Het is belangrijk om zo’n gesprek goed voor te bereiden. Die gesprekken worden namelijk voor jouw leidinggevende gebruikt om je prestaties te beoordelen en om aan het eind van het jaar bijvoorbeeld in gesprek te kunnen gaan over of je al dan niet salarisverhoging of bijvoorbeeld een bonus gaat krijgen. Daarnaast is zo’n gesprek natuurlijk bij uitstek interessant voor jezelf om te zorgen dat jij goed op je plek zit en blijft zitten: dit is hét moment om aan te geven wat je nog wil leren, waar je tegenaan loopt, wat jouw doelen zijn en waar uitdagingen voor jou liggen of waar je hulp bij nodig hebt.
Door een evaluatiegesprek goed voor te bereiden kun je er zo veel mogelijk uithalen!
Een evaluatiegesprek voorbereiden: gebruik deze tips
Hoe kun je een evaluatiegesprek goed voorbereiden?
- Reflecteer op je prestaties. Wat ging de afgelopen tijd goed? Wat kan beter? Wat vond je moeilijk en waar ben je juist trots op? Zorg dat je dat weet, zodat je daar samen met je leidinggevende over kunt praten.
- Verzamel bewijs. Deze ligt in lijn met de eerste tip. Vind je dat bepaalde dingen goed gingen? Zorg dat je dat kunt laten zien! Toon bijvoorbeeld de resultaten van projecten die je hebt opgepakt of positieve feedback en complimenten die je van collega’s hebt ontvangen.
- Denk na over je doelen. Wat wil je de komende maanden bereiken? En wat heb je daar voor nodig? Je leidinggevende zal ook bepaalde verwachtingen hebben, maar het is goed om hier zelf ook over na te denken. Door zelf richting te geven aan je doelen, kun je je werk natuurlijk zelf ook zo leuk mogelijk maken.
- Bedenk vragen. Wat wil jij zelf nog weten? Waar heb je hulp bij nodig? Je kunt ook vragen naar bijvoorbeeld de verwachtingen van jouw leidinggevende. Dit is hier het perfecte moment voor.
Tips voor tijdens je evaluatiegesprek
- Feedback hoort er nu eenmaal bij. Probeer daar zo veel mogelijk voor open te staan. Vat het niet te persoonlijk op en probeer rustig te blijven. Feedback is bedoeld om jou te helpen beter te worden in je werk of om je beter te laten presteren, dus jij wordt er zelf ook beter van. Neem ook rustig de tijd om je antwoord te formuleren en schiet niet gelijk in de verdediging.
- Schrijf mee. Bepaal je samen met je leidinggevende bepaalde doelen, dan is het handig om die op te schrijven, zodat je na afloop van het gesprek niets vergeet.
Wat zijn belangrijke vragen bij een evaluatiegesprek?
Als we het hebben over belangrijke vragen bij een evaluatiegesprek moeten we ze opsplitsen in twee soorten: vragen die je zelf stelt en vragen die je van jouw leidinggevende kunt verwachten.
Welke vragen kun je van je werkgever verwachten tijdens een evaluatiegesprek?
- Hoe heb je bijgedragen aan het behalen van teamdoelen?
- Kun je een specifiek project noemen waar je trots op bent en waarom?
- Op welke gebieden zie je mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei?
Welke stappen heb je genomen om je vaardigheden te verbeteren sinds de vorige evaluatie? - Heb je specifieke feedback ontvangen waar je iets mee hebt gedaan?
- Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je effectief hebt samengewerkt met collega’s?
- Wat zijn je professionele doelen voor het komende jaar?
Zijn er specifieke gebieden waarvan je denkt dat je beter zou kunnen presteren?
Welke vragen stel je tijdens een evaluatiegesprek?
- Kun je specifieke voorbeelden geven van situaties waarin ik goed heb gepresteerd?
- Zijn er gebieden waarop ik mijn prestaties verder kan verbeteren?
- Welke mogelijkheden zijn er voor verdere training of professionele ontwikkeling?
- Wat zijn de verwachtingen voor mijn rol in het komende jaar?
- Zijn er specifieke doelen waaraan ik zou moeten werken?
Conclusie
Een goede voorbereiding op je evaluatiegesprek is essentieel voor een succesvolle uitkomst. Neem al onze tips mee en haal er zo veel mogelijk uit! We wensen je veel succes. Voor vragen kun je ons altijd een berichtje sturen via het formulier onderaan deze pagina.
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.