We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Een sollicitatiegesprek voorbereiden: hoe doe je dat?
Een sollicitatiegesprek voorbereiden: heb je binnenkort een sollicitatiegesprek, dan is het logisch dat je daar wat zenuwachtig voor bent. Je kent de mensen met wie je het gesprek hebt waarschijnlijk niet, je weet niet precies welke vragen ze gaan stellen… Je kunt je natuurlijk niet op letterlijk elke vraag of situatie voorbereiden, maar door van tevoren even goed de tijd te nemen, kom je een heel eind. Dat vermindert je zenuwen en vergroot je kans om de baan te krijgen! Hoe een sollicitatiegesprek voorbereiden werkt, ontdek je in dit artikel!
Verdiep je in het bedrijf en de functie
Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar het bedrijf en de functie. De kans is groot dat je hier vragen over krijgt. Als je kunt laten zien dat jij hier onderzoek naar hebt gedaan, laat je zien dat je oprechte interesse hebt in de baan. Bekijk hiervoor de website, socials of LinkedInpagina’s van medewerkers.
Ken je gesprekspartner(s)
Naast dat je onderzoek doet naar het bedrijf en de functie, is het ook belangrijk om te onderzoeken met wie je een sollicitatiegesprek aangaat. Bekijk bijvoorbeeld vooraf het LinkedIn-profiel van je gesprekspartner(s) en kijk daarbij naar:
- Hoe lang ze al bij het bedrijf werken
- Welke functie zij binnen de organisatie hebben
- Welke eerdere werkervaring zij hebben opgedaan
- Hun interesses en/of nevenactiviteiten
Met deze informatie kun je vragen bedenken voor je gesprekspartner, zodat je geïnteresseerd overkomt. Ook kom je mogelijk andere dingen tegen waarover je in een gesprek kunt praten.
“Vertel eens wat over jezelf”
Deze (vervelende, maar toch belangrijke) vraag ga je in een of andere vorm hoe dan ook krijgen. Daarom is het belangrijk om vooraf te bedenken wat je over jezelf wil vertellen. Zo weet je zeker dat je een helder antwoord klaar hebt en geen belangrijke zaken vergeet.
Je hebt bij dit antwoord twee keuzes: je houdt het bij de meer standaard formule of je maakt er iets creatiefs van. In het eerste geval (waar overigens niks mis mee is) benoem je de standaarddingen, zoals je naam, woonplaats, studie, werkervaring, hobby’s en interesses.
Wil je wat meer opvallen of indruk maken? Maak het dan persoonlijker en creatiever. Begin bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote, een bijzonder feitje over jezelf of een grapje. Van daaruit bouw je een verhaal op waarin je de toehoorders meeneemt en tegelijkertijd de belangrijke informatie verwerkt. Bijvoorbeeld: “Toen ik jong was, noemden mijn ouders mij altijd Assepoester omdat ik, in ons huis in Amsterdam, waar ik ben opgegroeid, altijd aan het schoonmaken was. Het willen zorgen voor anderen heeft dus denk ik altijd wel in me gezeten.”
Vragen stellen en beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek bestaat voor een groot deel uit het beantwoorden van vragen. Daarnaast is het ook belangrijk om zelf met vragen te komen. Zo kom je geïnteresseerd over en het is natuurlijk belangrijk dat jij erachter komt of je de baan wel wil.
Stel bijvoorbeeld vragen over de sfeer of cultuur van de organisatie, doelen van de afdeling, nieuwe projecten of ontwikkelingen die eraan komen of de mooiste projecten die je gesprekspartners de afgelopen jaren zelf bij het bedrijf hebben gerealiseerd.
Check ook eens ons artikel met daarin de 10 meestgestelde vragen bij sollicitaties.
Kom op tijd!
Een no-brainer, maar ontzettend belangrijk! Plan daarom ruim van tevoren de route naar de organisatie en zorg dat je op tijd komt. Toch een paar minuten te laat? Dan sta je al met 1-0 achter. Bel dan in ieder geval zo snel het kan om aan te geven dat je iets te laat bent.
Nog veel meer informatie over sollicitatiegesprekken voorbereiden
Wil je meer weten? Ook deze tips helpen je verder:
- Bereid je goede eigenschappen goed voor, zodat je helder kunt uitleggen waar jij goed in bent en waarom deze baan dus bij je past.
- Grote kans dat jouw gesprekspartner je vraagt naar de dingen waar je minder goed in bent. Zet je slechte eigenschappen om in positieve punten!
- Om een gesprek te regelen, moet je waarschijnlijk eerst een sollicitatiebrief schrijven. Zorg dat je een creatieve brief schrijft, die helder is, aangepast op de functie waar je naar solliciteert en let op de details, zoals dat je geen spelfouten maakt, je brief aan de juiste persoon richt en je brief netjes opmaakt.
- Een videosollicitatie kan ervoor zorgen dat je nog net wat meer opvalt en wordt herinnerd.
- Een tweede sollicitatiegesprek is niet zo anders dan een eerste gesprek. Zie het vooral als een goed teken, ze willen je nog een keer spreken! En focus vooral ook op de dingen die jij nog wil weten om te kunnen bepalen of jij deze baan wel wil.
- Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek? Zorg voor iets dat netjes is, maar wel bij je past. Verdiep je in de organisatie, zodat je niet overdressed of juist underdressed bent.
- Vraagt het bedrijf je om een assessment te maken? Dat is helemaal niet vreemd. Wij schreven een artikel over assessments bij sollicitaties waarin je alles vindt wat je hierover wil weten.
Samen je sollicitatiegesprek voorbereiden?
Er zullen maar weinig mensen zijn die sollicitatiegesprekken echt leuk vinden. Het hoort er nu eenmaal bij als je een gave nieuwe baan wilt. Heb je daar wel zin in? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Wij helpen je graag. Bovendien begeleiden onze recruiters jou goed en helpen ze je met alle mogelijke vragen en zaken waar je je op kunt voorbereiden. Zo hoef je een sollicitatiegesprek voorbereiden niet helemaal zelf te doen. Dat maakt het toch een stukje makkelijker.
Neem eens een kijkje in onze vacaturebank om te zien of er een mooie uitdaging voor jou bij zit!
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.