We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Een nieuwe baan? Alles wat je wilt weten over je arbeidsvoorwaardengesprek
Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk onderdeel van je sollicitatieprocedure. Je wilt natuurlijk een leuke baan, met werkzaamheden die passen bij wat jij graag doet en waar je goed in bent (of kunt worden). Maar het salaris, aantal vakantiedagen en meer van dat soort afspraken zijn ook heel belangrijk. Welke arbeidsvoorwaarden zijn er? Hoe kun je goed je arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden? Alles wat je wilt weten over het arbeidsvoorwaardengesprek lees je in dit artikel!
Welke arbeidsvoorwaarden zijn er?
In een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je samen met je nieuwe werkgever allerlei zaken zoals je salaris, hoeveel uren je gaat werken en een mogelijke pensioenregeling. Er zijn twee soorten arbeidsvoorwaarden: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Je primaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld je salaris, arbeidsduur en je werktijden. Dit bespreek je altijd met je werkgever. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn optioneel. Het is per bedrijf weer anders wat je precies wel en niet krijgt en hoeveel. Voorbeelden zijn:
- Vakantiedagen
- Een auto van de zaak
- Pensioenregeling
- Reiskostenvergoeding
- Bonussen
- Opleidingsbudget
Bedenk goed welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor jou. Voor sommige arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris en het aantal vakantiedagen, geldt een wettelijk minimum. Zorg dat je daarvan op de hoogte bent, zodat je je werkgever daaraan kunt houden.
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook zeker voor je arbeidsvoorwaardengesprek. Let in je voorbereiding op de volgende dingen:
- Wat is je absolute minimumsalaris en wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn voor jou? Denk van tevoren na over wat je gaat vragen bij het arbeidsvoorwaardengesprek. Zo ga je met een helder doel het gesprek in en zorg je ervoor dat je na afloop afspraken hebt waar je tevreden mee kunt zijn.
- Wees reëel. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat werken en de sector waarin je terecht komt. Het is logisch dat je er qua salaris bijvoorbeeld niet op achteruit wilt gaan ten opzichte van je vorige baan, maar het dubbele vragen voor een vergelijkbare functie heeft waarschijnlijk geen zin. Bedenk daarom ook goed op welk vlak je concessies zou kunnen doen als dat nodig blijkt te zijn.
- Waarom verdien jij deze arbeidsvoorwaarden? Kijk naar wat er gangbaar is in de markt en voor jouw type functie, maar ook naar jezelf. Welke kwaliteiten breng jij mee die het door jou gevraagde salaris waard zijn? Als je duidelijk kunt maken waarom je verdient wat je vraagt, begrijpt je nieuwe werkgever waarom hij/zij daarmee akkoord zou moeten gaan.
- Bereid je voor op alle scenario’s. Bedenk van tevoren alvast hoe je gaat reageren als je een veel lager bod krijgt dan wat jij wilt, of een veel hoger bod natuurlijk. Als je hier vast even over nadenkt, kun je beter reageren op het moment dat het zich voordoet.
- Download onze whitepaper over salarisonderhandelingen! Daarin vind je specifiek voor je salaris heel veel handige informatie.
Een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden is zoals je ziet wel even wat werk. Het is helemaal niet gek als je de eisen en vragen voor het arbeidsvoorwaardengesprek die je hebt, opschrijft en meeneemt. Zo kun je zeker aan het eind even checken of je niets bent vergeten.
Wel of geen cao?
In veel bedrijfstakken geldt een cao: een collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin staan arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen bepaald. De afspraken die hierin staan zijn vaak gunstiger dan de minimale voorwaarden die in de wet zijn vastgelegd. Het betekent wel dat er voor individuele extra arbeidsvoorwaarden soms wat minder ruimte is. Vraag aan je toekomstige werkgever of er een cao geldt en of je die mag inzien. Zo ga je goed voorbereid je arbeidsvoorwaardengesprek in.
Arbeidsvoorwaardengesprek: tips!
Naast de tips voor een goede voorbereiding die je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben we nog een aantal andere handige arbeidsvoorwaarden-tips voor je:
- Ga nooit zomaar akkoord met het eerste bod dat je krijgt. Je nieuwe werkgever gaat niet meteen het maximale bieden, dus er is nog ruimte om wat hoger uit te komen.
- Hou het professioneel. Soms lig je gewoon te ver uit elkaar. Ga dan niet zeuren of drammen. Probeer mee te denken over andere oplossingen of bedank je gesprekspartners voor de prettige gesprekken en wens ze succes met de verdere zoektocht. Misschien kom je er nu niet uit, maar kun je later nog wel iets voor elkaar betekenen.
- Start zelf met de onderhandelingen. Zo kun je beginnen op het niveau dat jij graag wilt en vanuit daar verder praten.
- Het salaris is vaak het grootste struikelblok. Kom je daar niet direct uit? Ga dan over naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien kun je daar wat meer krijgen, waardoor je zelf iets kunt zakken met het salaris bijvoorbeeld.
- Controleer je contract goed, nadat jullie in het gesprek mondeling afspraken hebben gemaakt. Staat alles in je contract zoals jullie het hebben afgesproken?
Waar moet je op letten bij een arbeidsvoorwaardengesprek?
Let op dat je alle belangrijke aspecten van de arbeidsvoorwaarden bespreekt en dat je goed begrijpt wat er wordt aangeboden voordat je akkoord gaat. Lees ook het uiteindelijke aanbod goed door, zodat je precies weet wat je tekent. Stel gerust vragen over zaken die niet duidelijk zijn.
Het voordeel van werken met een recruitmentbureau
Zoals je wel hebt gemerkt aan de lengte van dit artikel: er valt heel veel te vertellen over arbeidsvoorwaarden. Zo’n gesprek kan best spannend of ingewikkeld lijken. Je wilt die gave baan niet verliezen omdat je te veel vraagt, maar ook niet te laag inzetten en te weinig gaan verdienen. Als je via een recruitmentbureau zoals Werving op Maat op gesprek komt bij een bedrijf, hoef je dit allemaal gelukkig niet alleen te doen. Wij weten precies hoe de markt in elkaar zit en wat slim is om te vragen voor je arbeidsvoorwaardengesprek. We adviseren je graag en kunnen samen je gesprek arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden.
Aan de slag via Werving op Maat? Bij ons vind je heel veel interessante vacatures binnen de vakgebieden IT, finance, HR en sales. Neem eens een kijkje in onze vacaturebank.
Meer informatie over dit artikel?
Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.